In an era where machine learning, connected devices and AI will make as much of an impact in medical research as clinical trials or lab tests, what does the patient experience look and feel like? And if personal data is fuel for medical progress, how can we encourage thousands of patients to contribute theirs? We were tasked by a group of visionary doctors at New York’s premier hospital to create an experience that was both medically effective and compelling enough to attract patients to participate in bringing this vision of the future to bear.

 
 
 

Over the course of a year, Cactus’ designers and engineers worked in close collaboration with Mount Sinai to design, develop and launch a new type of medical space from the ground up. The space, called Lab100, is a hybrid clinic and research lab leveraging data and technology to redesign the way health is measured and healthcare is delivered. Located at the Icahn School of Medicine in Manhattan, Lab100 empowers patients to track their health over time by providing the most comprehensive personal health assessment currently available. As a research center, Lab100 equips scientists with longitudinal multi-scale health data and a testbed environment to develop, validate and deploy new products and services. By closing the feedback loop between discovery science and care delivery, Lab100 creates a virtuous cycle of innovation that radically accelerates the pace at which promising ideas become clinical practice.

 


 

USER JOURNEY. Over the course of a year, Cactus’ designers and engineers worked in close collaboration with Mount Sinai to design, develop and launch a new type of medical space from the ground up. The space, called Lab100, is a hybrid clinic and research lab leveraging data and technology to redesign the way health is measured and healthcare is delivered. Located at the Icahn School of Medicine in Manhattan, Lab100 empowers patients to track their health over time by providing the most comprehensive personal health assessment currently available. As a research center, Lab100 equips scientists with longitudinal multi-scale health data and a testbed environment to develop, validate and deploy new products and services. By closing the feedback loop between discovery science and care delivery, Lab100 creates a virtuous cycle of innovation that radically accelerates the pace at which promising ideas become clinical practice.

 
 

DESIGN & ARCHITECTURE. The exterior of the Installation is covered in a black matte material with the exception of the peephole wall, which consists of 9 mirror panels each containing an LED light surrounded peephole. Nine peepholes were arranged in the center of each panel all at different heights. THE LED’s around each peep hole look like pulsating solar systems from afar. As the visitor approaches them they notice that the peep holes are moving, creating a vortex like movement drawing them into the installation. Upon closer inspection, the pulsating solar systems are optical illusions that create the illusion of depth and movement through light and perspective play. The peep holes are arranged to maximize the effect as they are arranged pointing towards the center of the installation, creating subtle illusion as a visitor walks past the installation or looks at it from afar. For the standard peephole, Visitors are able to take a photo of the inside perspective with their phones.